Bőrallergiák

Csalánkiütés - Urticaria

A beteg számára az allergiás borreakciók közül, az egyik legijesztobb jelenség a heveny csalánkiütés.

A csalánkiütés az irha felső részében kialakuló vizenyő, mely a bőrben lévő erek különböző okokra visszavezethető tágulata és áteresztő képességének fokozódása miatt alakul ki. Lehet körülírt, de legtöbbször test szerte fellép. Nagysága a néhány milliméterestől a több centiméter nagyságig terjedhet, lehet különálló, de a gócok össze is folyhatnak.

A kialakulás és fennmaradás ideje szerint heveny (<6 hét), krónikus (> 6 hét) és intermittáló jellegű lehet.Ha a folyamat a laza kötőszövetes területre is ráterjed - garat, gége, nyelv, szemhéj - Quincke-oedémáról beszélünk, mely akut fulladást okozva az életet is veszélyeztetheti.

Az urticaria felosztása az időtartamon túl elsősorban a kiváltó ágens alapján történik
A csalánkiütés során elsősorban az életet veszélyeztető állapot megelőzés és elkerülése a cél. A kiváltó ok megtalálása esetén oki terápia is lehetséges. Az urticarias állapot kezelésének szinte mindig része a szteroid, antihisztamin, súlyos esetben tonogénes injectió.

Az oly népszerű kalciumnak bizonyított hatása nincs.

Gyermekkori ekcéma és atópiás dermatitis

Az atopiás dermatitis (AD) krónikus, fellángolásra hajlamos immunológiai alapon kifejlődő borbetegség. Sokszor szinonimaként használják az ekcéma kifejezéssel de a kettő nem teljes mértékben fedi egymást.

Az ekcéma bőr egy típusú reakció mintája, melyet nagyon sok különböző anyag, állapot válthat ki. Gyermekkorban az ekcéma leggyakoribb okaként az AD-t jelölhetjük meg. Az atopia a szervezet öröklött fogékonyságát jelenti az allergiára. Atopiás betegség még az asztma és a szénanátha is.

Az AD előfordulási aránya gyermekkorban 15-20%. A folyamat legtöbbször az első hat, de inkább az első 2 évben indul. Gyakorisága jelentősen emelkedett az elmúlt évtizedekben. Felnőttkorban mintegy 2-3%-ban jelentkezik.

Alapja a megváltozott, allergiás irányba eltolódott immunológiai egyensúly, és a bor csökkent barrier funkciója. A módosult immunrendszer szerepét jól mutatja, hogy gyakran társul - 40-50%-ban - asztmához és szénanáthához. Az étel allergiák oki szerepe az életkor előrehaladtával egyre csökken, de csecsemőkorban az AD 60%-ban is szerepet játszhatnak bizonyos étel túlérzékenységek, elsősorban tehéntej, tojás, és szója.

Az atopiás menetelés jól ismert jelensége a gyermekkori allergiás kórfolyamatoknak. Ennek lényege az allergiás jellegű megbetegedések egymást váltva/kiegészítve bizonyos életkorokban jelentkeznek. A csecsemőkorban fellépő ekcémához később asztma majd szénanátha csatlakozik.

Igen jellemző tünete a viszketés. A viszketési ingerküszöb sokszor csökkent, a viszketés pedig rontja a borfolyamatot annak rosszabbodását okozza. A megváltozott immunitású bor hajlamosabb virális, bakteriális és gombás felülfertőződésre. Ezek a folyamatok a gyermek nyugtalanságát, alvás zavarát és kimerültségét okozhatják.

Kezelése részben a kiváltó ok elkerüléséből (amennyiben például étel allergia igazolható) részben tünetei szerek alkalmazásából áll.

Az életkor növekedésével fokozatosan megjelenhetnek újabb atopiás tünetek.

Rendelési idő

49328854631589962489.jpeg
Hétfő: 15:30-19:00 (20 perces időközönként a rendelési modulban) Kontrollvizsgálat:10000Ft Első vizsgálat : 14000Ft
 

Pollennaptár

13641222101500983353.jpg
Általános pollennaptár, mely a Magyarországon található allergén növények virágzási periódusait tartalmazza.
 

Asztma Kontroll Teszt

83010453191590224222.png
Az Asztma Kontroll Teszt segíti Önnek ill 12 év feletti gyermekének megitélni az asztma kontrolláltságának ( jelenlegi állapotának) a mértékét. Az alábbi linkre vagy a képre kattintva a Házipataka oldalára jut, ahol ki tudja tölteni a kérdőívet. A teszt a PULMOMENT programban is kitölthető. Kérem online rendelés előtt tegye meg, hogy elmenti a válaszokat és a végső pontszámot,
 

Gyakori kérdések

Összegyűjtöttünk néhány rendszeresen előforduló kérdést. Amennyiben másra kíváncsi vegye fel velünk a kapcsolatot
 

Hasznos linkek

Honlapunk megpróbálja a legfontosabb információkat, a legérdesebb fejleményeket megosztani Önökkel, de az egész terület naprakész frissítése lehetetlen vállalkozás lenne. Egy adott területen, részterületen elmélyedni kívánóknak megkönnyítésül néhány honlapot javaslunk.