Asztma

Mi Az Asztma?

Az asthma bronchiale a légutak gyulladásos megbetegedése, melyben számos tényező vesz részt. A gyulladás következtében a hörgők görcse (obstructiója) és fokozott nyáktermelés lép fel és a nyák állapota is megváltozik. Klinikai képben ez nehezített légzésben, zihálásban, fulladásban száraz köhögésben nyilvánul meg. Asthmára jellemző a hörgőgörcs spontán vagy gyógyszerekre bekövetkező javulása/reverzibilitása.

Kiváltó tényezők

- a gyermekkori asthma 70-80%-a allergiás eredetű
- terhelés kiváltotta asthma önálló entitásként és az egyéb asthmás kórképek részeként is fontos szerepet játszik
- vírusfertozések, mely az akut panaszok akár 80%-ért is felelősek lehetnek.
- aspirin indukálta asthma (gyermekkorban ritka)
- éjszakai asthmában szerepet játszhat a gastrooesophagealis reflux (visszacsorgás a gyomorból a nyelőcsőbe)

Tünetek

- száraz, fujtós köhögés
- zihálás sípolás, mellkasi húzás
- éjszakai vagy terhelés után fellépő köhécselés

Ezen tünetek elsősorban éjszaka, hajnaltájban, terhelés után és főleg fiatalabb gyermekeknél, kisdedeknél vírus infekcióhoz kapcsolódóan lépnek fel.

Diagnózis

A diagnózis legelső és egyik legfontosabb lépése a gondos anamnézis/kórelőzmény felvétele. Itt tárhatóak fel azok a kiváltó tényezők, amelyek fontos szerepet játszanak az állapot kiváltásában és romlásában. Az anamnézis követi természetesen a beteg fizikális vizsgálata. Allergia tesztnél a kiváltó allergéneket keressük. 5-6 éves kor felett a diagnózis alapját képezi a légzésfunkciós vizsgálat. Mellkas röntgen csak szövődmény gyanúja esetén illetve az első kivizsgálásnál javasolt. Lehetőség van a kilégzett levegő NO tartalmának a meghatározására is, mely a légúti gyulladás mértékére utal.

Rendelési idő

49328854631589962489.jpeg
Hétfő: 15:30-19:00 (20 perces időközönként a rendelési modulban) Kontrollvizsgálat:10000Ft Első vizsgálat : 14000Ft
 

Pollennaptár

13641222101500983353.jpg
Általános pollennaptár, mely a Magyarországon található allergén növények virágzási periódusait tartalmazza.
 

Asztma Kontroll Teszt

83010453191590224222.png
Az Asztma Kontroll Teszt segíti Önnek ill 12 év feletti gyermekének megitélni az asztma kontrolláltságának ( jelenlegi állapotának) a mértékét. Az alábbi linkre vagy a képre kattintva a Házipataka oldalára jut, ahol ki tudja tölteni a kérdőívet. A teszt a PULMOMENT programban is kitölthető. Kérem online rendelés előtt tegye meg, hogy elmenti a válaszokat és a végső pontszámot,
 

Gyakori kérdések

Összegyűjtöttünk néhány rendszeresen előforduló kérdést. Amennyiben másra kíváncsi vegye fel velünk a kapcsolatot
 

Hasznos linkek

Honlapunk megpróbálja a legfontosabb információkat, a legérdesebb fejleményeket megosztani Önökkel, de az egész terület naprakész frissítése lehetetlen vállalkozás lenne. Egy adott területen, részterületen elmélyedni kívánóknak megkönnyítésül néhány honlapot javaslunk.