Alternatív módszerek
Táplálkozás, D-vitamin, Pre és probiotikumok, Sóterápia
Táplálkozás
Az Asthma Bronchiále menüben írtuk le, hogy mit tehet a beteg saját magáért az asthma bronchiále kezelés során.
A táplálkozásnak most már egyértelműen elfogadott, hogy jelentős szerepe van a krónikus népbetegségek (allergia/asthma, szív-érrendszeri megbetegedések, ízületi megbetegedések, időskori memória zavarok és természetesen a daganatos megbetegedések) kialakulásában. A modern életvitel megváltoztatta táplálkozási szokásainkat. Kevesebb rost anyagot, természetes vitamint és növényi flavonoidot viszünk be a szervezetbe. Ezen anyagoknak az oxidációs és antioxidációs folyamatok egyensúlyának a fent tartásában van szerepe. Mik ezek a folyamatok és mik a szerepük a szervezetben?
Az oxidációs folyamatok során úgynevezett szabadgyökök termelődnek, melyek elsősorban a sejtek zsírsavakból álló falát károsítják s így különböző gyulladásos folyamatokat indítanak el. Szerepük a nem specifikus védekezésben a betolakodó baktériumok elpusztítása illetve a szervezetben folyamatosan és spontán képződő daganatos sejtek elpusztítása. Azonban ha a képződések túlzott mértéket ölt, akkor ezen kis molekulák tudnak elindítani daganat képződést és váltanak ki különböző gyulladásos folyamatokat. Ezen túlképződés ellen véd a szervezet antioxidáns rendszere.
A modern életvitel káros mellékhatásai (rohanó életmód, stressz, környezeti-, elsősorban légszennyezés, nem megfelelő táplálkozás) mind fokozzák a szervezetben a szabadgyökök termelődését, s párhuzamosan kimerítik a szervezet antioxidáns kapacitását.
A felborult egyensúly ezen rendszerben jelentős szerepet játszik a fent említett kórképek kialakulásában és a betegség rosszabbodásában.
Táplálkozásunkban jelentős szerepet kellene hogy kapjon a megfelelő nyers zöldség és gyümölcs bevitel. Napi szinten ez legalább ötszöri gyümölcs ill. zöldség fogyasztást kellene hogy jelentsen. Mai rohanó világunkban ennek kivitelezése igen nehéz. Sokan ezen a mesterséges vitaminok bevitelével próbálnak segíteni, mely azonban több tanulmány szerint is minimum megkérdőjelezhető.
A táplálkozásnak most már egyértelműen elfogadott, hogy jelentős szerepe van a krónikus népbetegségek (allergia/asthma, szív-érrendszeri megbetegedések, ízületi megbetegedések, időskori memória zavarok és természetesen a daganatos megbetegedések) kialakulásában. A modern életvitel megváltoztatta táplálkozási szokásainkat. Kevesebb rost anyagot, természetes vitamint és növényi flavonoidot viszünk be a szervezetbe. Ezen anyagoknak az oxidációs és antioxidációs folyamatok egyensúlyának a fent tartásában van szerepe. Mik ezek a folyamatok és mik a szerepük a szervezetben?
Az oxidációs folyamatok során úgynevezett szabadgyökök termelődnek, melyek elsősorban a sejtek zsírsavakból álló falát károsítják s így különböző gyulladásos folyamatokat indítanak el. Szerepük a nem specifikus védekezésben a betolakodó baktériumok elpusztítása illetve a szervezetben folyamatosan és spontán képződő daganatos sejtek elpusztítása. Azonban ha a képződések túlzott mértéket ölt, akkor ezen kis molekulák tudnak elindítani daganat képződést és váltanak ki különböző gyulladásos folyamatokat. Ezen túlképződés ellen véd a szervezet antioxidáns rendszere.
A modern életvitel káros mellékhatásai (rohanó életmód, stressz, környezeti-, elsősorban légszennyezés, nem megfelelő táplálkozás) mind fokozzák a szervezetben a szabadgyökök termelődését, s párhuzamosan kimerítik a szervezet antioxidáns kapacitását.
A felborult egyensúly ezen rendszerben jelentős szerepet játszik a fent említett kórképek kialakulásában és a betegség rosszabbodásában.
Táplálkozásunkban jelentős szerepet kellene hogy kapjon a megfelelő nyers zöldség és gyümölcs bevitel. Napi szinten ez legalább ötszöri gyümölcs ill. zöldség fogyasztást kellene hogy jelentsen. Mai rohanó világunkban ennek kivitelezése igen nehéz. Sokan ezen a mesterséges vitaminok bevitelével próbálnak segíteni, mely azonban több tanulmány szerint is minimum megkérdőjelezhető.
D-vitamin
A D-vitamin, mint zsírban oldódó vitamin elsősorban a csontokra gyakorolt hatásairól ismert. Az utóbbi időben azonban előtérbe kerültek az immunrendszerre kifejtett pozitív hatásai. Szerepet tulajdonítanak neki mind a daganat, mindaz autoimmun betegségek megelőzésében és biztosan szerepet játszik az allergia és asztma kialakulásában is.
A hivatalos napi szükséglet 400 NE/nap, de manapság már konszenzus van abban, hogy ez az adag csak a csont betegségek (angolkór, osteoporosis) megelőzéséhez elég. Az egyéb jótékony hatások eléréshez ősztől nyárig gyermekeknek napi 1000-2000 NE, felnőtteknek 2000-3000 NE szükséges.
A hivatalos napi szükséglet 400 NE/nap, de manapság már konszenzus van abban, hogy ez az adag csak a csont betegségek (angolkór, osteoporosis) megelőzéséhez elég. Az egyéb jótékony hatások eléréshez ősztől nyárig gyermekeknek napi 1000-2000 NE, felnőtteknek 2000-3000 NE szükséges.
Pre- és probiotikumok
Probiotikumnak a jótékony baktériumokat, prebiotikumoknak pedig ezek szaporodásához szükséges anyagokat nevezzük. Bélrendszerünk mikrobiális környezetének jó irányba való módosításával jelentős szerepet játszanak az egészség megőrzésében, ezen belül is az allergiás kórfolyamatok módosításában.
Sószoba, sóterápia
A sóterápia régi módszer az allergiás betegségek kezelésében. A belélegzett emelt só koncentráció a légutakban felhalmozódott és gyulladásos sejteket, a kórokozókat tartalmazó nyákot feloldja, kiürítést könnyíti. Ezen nyák eltávolítása a légúti higiénia fenntartását segíti.
Több típusa is ismert úgymint száraz és nedves só terápia, és ezen belül is különböző sófajták alkalmazása. Ezen négy lehetőség, amellyel minden beteg és család élhet, terápiánk fontos részét képezi, ezért még sokat olvashat róluk a honlapunkon.
Több típusa is ismert úgymint száraz és nedves só terápia, és ezen belül is különböző sófajták alkalmazása. Ezen négy lehetőség, amellyel minden beteg és család élhet, terápiánk fontos részét képezi, ezért még sokat olvashat róluk a honlapunkon.